Mesleğiniz hangi akıl hastalığına yakalanacağınızı gösteriyor: Polis, öğretmen, otobüs şoförü, garson…

Genetik Yatkınlıkların Meslek Seçimlerine Etkisi

Bilim insanları, 421.899 İngiliz ve Amerikalılardan elde ettiği verileri inceledi ve genetik yatkınlıklar ile meslek seçimleri arasında ilginç bağlantılar keşfetti. Araştırmada, DEHB, otizm, depresyon ve şizofreni gibi rahatsızlıkların riskini artıran genlerin, bireylerin kariyer yolları üzerinde etkili olabileceği öne sürüldü.

Araştırmada, sanat ve tasarım alanında çalışan bireylerin, anoreksiya, otizm, bipolar bozukluğu, şizofreni, depresyon gibi ruh hastalıklarına yatkın olduğu ortaya çıktı. Bilgisayarla çalışanların ise otizme genetik olarak yatkın olmalarına rağmen depresyon ve DEHB riskinin az olduğu gözlemlendi.

Eğitimcilerin, yani öğretmenlerin anoreksiya ve DEHB belirtileri gösterme olasılığının diğer 21 meslek grubuna göre daha yüksek olduğu belirtildi. Sosyal hizmet alanında çalışanlarda ise depresyonun genetik yatkınlık göstermesinin daha yaygın olduğu belirlendi.


Diğer Meslek Gruplarının Yatkın Olduğu Ruhsal Hastalıklar

Tarım, Balıkçılık ve Odunculuk: Bu sektörlerde çalışanlarda DEHB belirtilerinin daha sık görüldüğü tespit edildi.

Temizlik, Aşçılık ve Ulaştırma Sektörü: Temizlikçilerden, aşçılara, garsonlardan, fabrika işçilerine, inşaat işçilerine, polislere, otobüs şoförlerine ve kuaförlere kadar DEHB yatkınlığının öne çıktığı ifade edildi.


Kariyer ve Eğitimde Genetik Yatkınlıkların Etkisi

Araştırmada, DEHB’ye genetik yatkınlığı olan bireylerin mimarlık, teknoloji, iş dünyası, eğitim, hukuk veya sahlik alanlarında çalışma olasılığının düşük olduğu ortaya çıktı. Dr. Georgios Voloudakis, bu durumun bireylerin bilinçli bir tercihi olmadığını ancak genetik yatkınlığın okul başarısını etkileyerek meslek seçimlerini dolaylı olarak etkileyebileceğini belirtti. Voloudakis, “Eğitimdeki sistemik önyargılar, DEHB’ye genetik yatkınlığı olan bireyleri orantısız bir şekilde etkileyebilir” dedi.


Meslek Seçiminde Yaş, Cinsiyet ve Eğitim Faktörünün Etkisi

Araştırmacılar, genetik yatkınlıkların bireylerin meslek seçimi üzerindeki etkisinin genellikle küçük olduğunu belirtiyor. Genetik faktörlerin bir bireyin meslek seçimini etkileyen diğer faktörlere oranla yalnızca %0,5 oranında etkili olduğu tahmin ediliyor. Bu nedenle, yaş, cinsiyet ve eğitim gibi faktörlerin çok daha belirleyici olduğu vurgulanmaktadır.

Yeni Bir Araştırma Yapılacak

Araştırma ekibi, genetik yatkınlıkların belirli popülasyonlarda neden devam ettiğini anlamak için bu genetik varyasyonların faydalı yanlarını da inceleyerek araştırmalarını sürdürmeyi planlıyor. Dr. Voloudakis, “Bu yaygın varyantların belirli bağlamlarda fayda sağlayıp sağlamadığını incelemek, popülasyonlarda neden devam ettiğini anlamamıza yardımcı olabilir” şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir